عنوان کامل پایان نامه :
مطالعه ارتباط میان بانکداری الکترونیک و کنترل نقدینگی در بانک رفاه
قسمتی از متن پایان نامه :
«یکی از چالشهای مهم اقتصاد کشور در شرایط کنونی، چنان که بسیاری از صاحبنظران اقتصادی گفتهاند، رشد فزاینده نقدینگی می باشد که توسعه بانکداری الکترونیکی میتواند تا اندازه قابل توجهی موجبات مدیریت فضای فعلی اقتصاد را فراهم آورد. تاثیر مثبت بانکداری الکترونیکی در مدیریت نقدینگی، زمانی رخ میدهد که تدابیر لازم جهت توسعه پول الکترونیکی و نیز اقدامات عملیاتی در این حوزه صورت گیرد.»
پول الکترونیکی یا پول دیجیتالی، ارزش پول واحدهای پول منتشره از سوی دولت یا بخش خصوصی می باشد که به شکل الکترونیکی بر روی یک وسیله الکترونیکی ذخیره شده می باشد. نشر گسترده پول الکترونیکی آثار تجاری، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی قابل توجهی دارد. مهمترین اثر گسترش بهره گیری از پول الکترونیکی بر عرضه پول، سیاستهای پولی و بانک مرکزی اختصاص دارد و در ادامه با توسعه بازارهای پول، سرمایه، کار و کالا ایجاد نسلهای جدید اقتصادی را هدفگذاری کرده می باشد.
جامعه اروپا در پیش نویس دستورالعمل خود، پول الکترونیکی را بدینگونه توصیف نموده می باشد:
- بر روی قطعهای الکترونیکی همانند تراشۀ کارت و یا حافظهکامپیوتر به صورت الکترونیکی ذخیره شده .
- به عنوان یک وسیلۀ پرداخت برای تعهدات اشخاصی غیر از مؤسسۀ صادر کننده، پذیرفته شدهمی باشد.
- ایجاد شده می باشد که به عنوان جانشین الکترونیکی برای سکه و اسکناس در دسترس و اختیار بهره گیری کنندگان قرار گیرد.
- به مقصود انتقال الکترونیکی وجوه و پرداختهای با مقدار محدود ایجاد شدهمی باشد.
مشاور امور مصرف کنندگان آمریکا، پول الکترونیکی را به این عنوان توصیف نموده می باشد: پولی می باشد که به صورت الکترونیکی حرکت کرده و به گردش درمی آید و میتواند به صورت کارت هوشمند و یا کارتهایی که در آنها ارزش ذخیره شده، یا کیف پول الکترونیکی ارایه گردد. همچنین میتواند در پایانه فروش بهره گیری شده و یا بدون دخالت هیچ شخص دیگری و مستقیماً به صورت شخص به شخص مورد بهره گیری قرار گیرد و نیز میتواند از طریق خطوط تلفن به سوی بانکها و یا دیگر ارائه دهندگان خدمات یا صادرکنندگان (پول الکترونیکی) به حرکت درآمده و یا خرج گردد.
ویژگی های پول الکترونیکی را می توان به صورت زیر اظهار نمود:
1- ارزش بر روی قطعه و یا وسیله الکترونیکی و به صورت الکترونیکی ذخیره می گردد. محصولات گوناگون از لحاظ اجرای تکنیکی متفاوت هستند. در پول الکترونیکی مبتنی بر کارت، یک قطعه سختافزاری کامپیوتری که مخصوص به آن و قابل حمل بوده و نوعاً یک ریزپردازنده می باشد، در یک کارت پلاستیکی جای داده شده در حالیکه در پول الکترونیکی مبتنی بر نرمافزار، از یک نرمافزار تخصصی و مخصوص که بر روی کامپیوتر شخصی نصب شده، بهره گیری می گردد.
2- ارزش موجود در پول الکترونیکی به چند طریق و به صورت الکترونیکی منتقل می گردد. بعضی از انواع پول الکترونیکی امکان انتقال موازنههای الکترونیکی را مستقیماً از یک مصرف کننده به دیگری و بدون دخالت شخص ثالث (همانند صادر کننده پول الکترونیکی) فراهم میآورند و آن چیز که که بیشتر متداول و مرسوم می باشد آن می باشد که تنها پرداختهای مجاز و ممکن، پرداخت از مصرف کننده به تاجر و همچنین امکان باز خرید ارزش پول الکترونیکی برای تجار می باشد.
3- قابلیت انتقال، محدود به معاملاتی می باشد که سابقه آنها ثبت و ضبط شده باشد. در اکثر روشها محصول، بعضی از جزییات معاملات بین تاجر و مصرف کننده در یک پایگاه داده مرکزی ثبت و ضبط می گردد که قابل نمایش دادن و ارایه هستند. در مواردی که معاملات به گونه مستقیم بین مصرف کنندگان امکانپذیر باشد، این اطلاعات بر روی دستگاه شخصی مصرف کننده ضبط می گردد و تنها هنگامی میتواند از طریق دستگاه مرکزی نمایش داده شده و ارایه گردد که مصرف کننده از طریق اپراتور پول الکترونیکی قرارداد بسته باشد.
4- تعداد شرکا و طرفینی که به نحو کار کردی و مؤثر در معاملات پول الکترونیکی دخیل و درگیر هستند، بسیار بیشتر از معاملات قراردادی می باشد. عموماً در معامله پول الکترونیکی، چهار دسته از افراد دخیل هستند: صادر کننده ارزش پول الکترونیکی، اپراتور شبکه، فروشنده سختافزارها و نرمافزارهای خاص و ویژه، نقل و انتقال دهنده و تسویه کننده معاملات پول الکترونیکی. صادر کننده پول الکترونیکی مهمترین شخص در این بین می باشد در حالیکه اپراتور شبکه و فروشنده، ارایه کنندگان خدمات فنی هستند و نهادهای انتقال دهنده و تسویه کننده پول الکترونیکی، بانکها و یا شرکتهایی با ماهیت بانک هستند که خدماتی را ارایه میدهند که مشابه با خدماتی می باشد که برای دیگر ابزارهای پرداخت بدون پول نقد نیز ارایه می گردد. موانع فنی و اشتباهات انسانی میتواند اجرای معاملات را مشکل و یا غیر ممکن سازد درحالیکه در معاملات مبتنی بر کاغذ چنین مشکلی با این حجم وجود ندارد. (شریفی و آیت، 1379)
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
هدف کلی : در این پژوهش به دنبال این هستیم که نشان دهیم گسترش بانکداری الکترونیک و توسعه ابزارهای بهره گیری از این سیستمها (خودپرداز، پایانه فروش, اینترنت و پایانه شعب) چه تاثیری بر مدیریت نقدینگی در بانک رفاه داشته می باشد.
اهداف جزئی : مطالعه وضعیت موجود و تاثیر اقدامات صورت گرفته در گذشته بر مدیریت حاکم بر نقدینگی بانک رفاه
ارائه راهکارهای بهینه سازی بهرهگیری از سیستمهای الکترونیکی در جهت افزایش کارایی نقدینگی در بانک رفاه
تشخیص طریقه آینده نگر و پیش بینی مسیر راه آینده با در نظر داشتن وضع موجود در بانک رفاه
سوالات اصلی:
- آیا ابزارهای بانکداری الکترونیکی تاثیری بر مدیریت نقدینگی در بانک رفاه داشته می باشد؟
- پیشرفت کمی و کیفی ابزارهای بانکداری الکترونیک تا چه حدی در مدیریت صحیح منابع و مصارف بانک رفاه، کنترل هزینه ها و به تبع آن افزایش سودآوری تاثیر داشته می باشد؟
سوالات فرعی:
- طریقه تغییرات ابزارهای الکترونیک(کارتها، خودپرداز، پایانه فروش، پایانه شعب و …) چگونه بوده می باشد.
- تراکنش های ریالی صورت گرفته توسط هر یک از این ابزارها چگونه بوده می باشد.
- کارمزدهای رد و بدل شده و وامهای دریافتی و پرداختی با بانک مرکزی و سایر بانکها به چه نحو بوده می باشد.
- تغییرات بدهکاری و بستانکاری شعب در دوره مورد مطالعه چگونه بوده می باشد.
- طریقه تغییرات نقدینگی و حجم دارایی کل شعب در دوره مورد مطالعه چگونه بوده می باشد.