عنوان کامل پایان نامه :
مطالعه ارتباط میان بانکداری الکترونیک و کنترل نقدینگی در بانک رفاه
قسمتی از متن پایان نامه :
- Smart Card (کارت هوشمند)
کارتهای هوشمند نسل جدید و پیشرفتهتری از کارتها هستند که در مقایسه با کارتهای مغناطیسی، طیف بهره گیری وسیعتری دارند. کارتهای هوشمند از دو دیدگاه قابل بـررسی و طبقهبندی هستند، یک دیدگاه بـر اساس ساخـتار کارت هـوشمند می باشد و دیدگاه دیگر بر اساس نوع ارتباط کارت با دستگاه کارتخوان.
در دیدگاه اول کارتها به دو گروه تقسیم می شوند:
الف- کارتهایی که دارای ریزپردازنده همراه با حافظهای شبیه به RAM هستند که به اینگونه کارتها Microprocessor Chip Cards و یا Integrated Circuit Cards گفته می گردد و در قیاس با کارتهای مغناطیسی، دارای حافظه بیشتر و امنیت بالاتری هستند. از آنجا که این کارتها دارای ریزپردازنده هستنـد، قادرند با بهرهگیری از نرمافزارهای مختلف، دادههای مختلفی را پردازش کنند؛ پس صرفاً برای تعاملات مالی بهره گیری نمیشوند. کارت هوشمند سوخت نمونهای از به کارگیری اینگونه کارتهای هوشمند می باشد.
ب- کـارتهای حـافـظه یـا در اصـطلاح Memory Cards که قادرند تا چـند کیلوبایت داده را در تـراشه حافـظه خود نگهداری کنند و زیرا فاقد ریزپردازنده هستند، توانایی پـردازش دادهها را ندارند؛ از این رو صرفاً برای یک مقصود و کاربرد خاص آن هم در شرایطی که سیستم مذکور فاقد پیچیدگی و حالات مختلف باشد، بهره گیری می شوند.کارتهای اعتباری تلفن که با قیمت 16هزار ریال از جانب شرکت مخابرات فروخته می شوند و دارای20هزار ریال اعـتبار هستند، نمونهای از اینگونه کارتها به شمار میطریقه. (ناظمی و همکاران، 1384)
در دیدگاه دوم، کارتهای هوشمند از نظر تماس یا عـدم تماس با دستگاه کارت خوان به دو دسته تقسیم می شوند:
نـوع اول که به آنـها Contact Smart Cards گفتـه میشـود، دارای یـک مدار یـکپارچه (IC) یـا تـراشـه (Chip) بـا تـوانایی پردازش دادهها هستند و ممکن اسـت دارای حافظه و یا فاقد آن باشند و برای مـشاهده یا دریافـت دادههایشان بایـد آنها را در دستگاه یا ماشین مربوطه قرار داد تا تماس فیزیکی بین کارت و دسـتگاه یا ماشین کارت خوان مربوطه مستقر باشد. این کارتها ابـزاری مناسـب برای پرداخـتهای الکتـرونیکی در تـعاملات online هسـتند، کارتهای شـناسایی (ID Card) و کارتهای سلامت (Health Card) نمونههایی از این کارتهای هـوشمند تماسی هستند.
نوع دوم از این کارتها که به آنها Contactless Smart Cards گفته می گردد، دارای فناوری جدیدتری هستند که آنها را از تماس فیزیکی بین کارت و دستگاه بینیاز می کند. در حقیقت به جای صفحه تماس، دارای آنتنی هستند که قادر می باشد در فاصلهای مناسب با دستگاه مربوطه ارتباط مستقر کند. اما این آنتن برخلاف آنتن رادیو و یا آنتن گوشی تلفن همراه، به صورت بخشی زائد و بلند نیست بلکه به صورت یک لایه در داخل خود کارت، قرار گرفته می باشد. گذرنامـههای الکترونیـکی (Electronic Passport) کارتهای مـربوط به پرداخت هزینه در بعضی پارکینگهای عـمومی، بعضی از کارتهای شناسایی و یا کارتهای ورود و خروج پرسنل، از نوع کارتهای هوشمند بدون تماس هستند. (ناظمی و همکاران، 1384)
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
هدف کلی : در این پژوهش به دنبال این هستیم که نشان دهیم گسترش بانکداری الکترونیک و توسعه ابزارهای بهره گیری از این سیستمها (خودپرداز، پایانه فروش, اینترنت و پایانه شعب) چه تاثیری بر مدیریت نقدینگی در بانک رفاه داشته می باشد.
اهداف جزئی : مطالعه وضعیت موجود و تاثیر اقدامات صورت گرفته در گذشته بر مدیریت حاکم بر نقدینگی بانک رفاه
ارائه راهکارهای بهینه سازی بهرهگیری از سیستمهای الکترونیکی در جهت افزایش کارایی نقدینگی در بانک رفاه
تشخیص طریقه آینده نگر و پیش بینی مسیر راه آینده با در نظر داشتن وضع موجود در بانک رفاه
سوالات اصلی:
- آیا ابزارهای بانکداری الکترونیکی تاثیری بر مدیریت نقدینگی در بانک رفاه داشته می باشد؟
- پیشرفت کمی و کیفی ابزارهای بانکداری الکترونیک تا چه حدی در مدیریت صحیح منابع و مصارف بانک رفاه، کنترل هزینه ها و به تبع آن افزایش سودآوری تاثیر داشته می باشد؟
سوالات فرعی:
- طریقه تغییرات ابزارهای الکترونیک(کارتها، خودپرداز، پایانه فروش، پایانه شعب و …) چگونه بوده می باشد.
- تراکنش های ریالی صورت گرفته توسط هر یک از این ابزارها چگونه بوده می باشد.
- کارمزدهای رد و بدل شده و وامهای دریافتی و پرداختی با بانک مرکزی و سایر بانکها به چه نحو بوده می باشد.
- تغییرات بدهکاری و بستانکاری شعب در دوره مورد مطالعه چگونه بوده می باشد.
- طریقه تغییرات نقدینگی و حجم دارایی کل شعب در دوره مورد مطالعه چگونه بوده می باشد.